Detaylı arama




90,00 TL



Üzgünüz, aradığınız stoklarımızda kalmadı.

Harbiye Nazırı Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın Günlüğü


Hazırlayan: Adem Sarıgöl (Derleyen)
Yayıncı: IQ Kültür Sanat Yayıncılık
Basım yeri: İstanbul
Basım Tarihi: 2001
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 285 s.
Ebat: 13x21
Açıklama:

"Meclis Reisi Ahmet Rıza Bey kanaatini şu mantıki hükme bağladı: ne yapalım ki, bizim mebuslarımız arasında ' İstanbul babamsa, Atina anamdır ' diyenlerle "Ben Osmanlı'yım, fakat asla Türk değilim" diye haykıranlar da mevcuttur. "Ayrıca mecliste Yunan, Rus, İngiliz, Fransız, Sırp, Rumen, Alman ve hatta İspanyol maksatlarına hizmet etmeyi din, ırk, cibilliyet, mizaç ve menfaat icabı sayanlar maalesef bulunmaktadır."

"- Şüphelerin ardında korkunç hakikatlar yatıyordu. Osmanlı Mebusan Meclisi'nin seçiminde, Rum ve ermeni Patrikhaneleri aklın güç alabileceği paralar harcamışlardır. Teşkilat-ı Mahsusa, bir müddet sonra dehşetle gördü ki, ayırıcılık ve bölücülük didinmeleri kadrosu, sadece Türk ve Müslüman olmayan mebuslardan gelmiyor. Bunlar içinde maalesef İttihat veTerakki kadrosunda ön planda yer almış kişiler vardır."

"- Mahmut Şevket Paşa Talat Bey'e:
"Fikriniz mahduttur", dedim; "bu mahdudiyet içinde vaziyeti tayinden acizsiniz. İhatalı bir fikriniz yoktur. Yarım alimlerdensiniz. Bu memleket en çok bu gibilerden zarar görmüştür." Talat Bey İttihat ve Terakki Partisi genel başkanıydı ve gerçek iktidar bu partideydi. Mahmut Şevket Paşa'nın sözleri, birkaç ay sonra İttihat ve Terakki'nin Paşa'ya yapılacak suikaste göz yummalarının sebeplerinden birini göstermekedir."

"- Mahmut Şevket Paşa, 11Haziran 1913 günü otomobille Harbiye Nazareti'nden Sadaret'e (Başbkanlık) giderken yolda pusuya düşürülerek yaveriyle beraber şehit edilmiştir."(Arka kapaktan)

Bu suikast ve arkasındaki sır perdesi neredeyse J.F.Kennedy suikastini aratmayacak düzeydedir..Günlük tutan tek sadrazam olan Mahmut Şevket Paşa'nın dönemine ait hatıraları.

Orijinal karton kapağında.







Konu:  Osmanlı Tarihi ( 19 - 20.yy.) 
(Bu konu başlığı altındaki diğer kitapları görmek için tıklayın.)


SKU: 5214






Web sitesiyle ilgili öneri, görüş ve sorularınız için sahaf@sanatkitabevi.com.tr adresine yazabilirsiniz.
©sanatkitabevi.com.tr 1998'den bugüne sizlerle...